Koncerttel és beszélgetéssel ünnepli 25. születésnapját a veszprémi Bran együttes. Az előbbi eseményre január 11-én, pénteken 19 órától a Hangvillába várják a hagyományos ír zene és a csodálatos mesék kedvelőit.

Az esten fellép a zenekar két alapítótagja, Kövi Szabolcs és Oláh Sándor, valamint Ágoston Béla zenei ezermester, Bodor Tibor Teskó hárfás és Telbisz Mik, a Musique Trouvée együttes frontembere. Az együttes természetesen mai felállásában (Kovács Gáborján, Császár Róbert, Szolár Péter, Kis Sándor, Kuti Judit, Nagy Kati, Móser Tamás) játssza végig a kétrészes koncertet.
Január 12-én a Művészetek Házában lesz diavetítéssel egybekötött beszélgetés arról, hogy a Bran születésekor milyen kulturális élet volt Veszprémben (szó lesz a Fiatal Alkotók Köréről, az Ifjúsági Házról, a Dimitrovról, az Enyhe Fintorról, az egyetem közművelődési titkárságának akkori programjairól, énekkarokról, színpadokról, meghatározó személyekről). A beszélgetés után a Musique Trouvée koncertjére mulathat a nagyérdemű (Telbisz Mik, Nádori Lídia, Hárságyi Péter, Ágoston Béla, Kovács Gáborján és a Bran tagok).

A mostani Bran

A mostani Bran

Midőn Bran királyfi meghallotta a tündérasszony gyönyörű énekét, se éjjele, se nappala nem volt, meg akarta találni a hang forrását. Kristályhajóba szállt, melyet vitorla nem hajtott, evező nem lökött – a tündérasszony gyönyörű éneke húzta maga felé. A királyfi a tündérasszonyt az Örökifjúság Földjén találta meg, ahol ezután boldogan éltek. Ettek-ittak, vadásztak és énekkel mulattatták magukat. Mindaddig amíg a királyfit haza nem hívta honvágya. Ekkor hajóra szállt és hazaevezett. Ám az idő közben elszállt, a Tündérföldön töltött egy év alatt hazájában háromszáz esztendő suhant el. A királyfi nem léphetett partra, mert por és hamu lett volna. Visszafordult hát asszonyához, de a hang nem hívta már, s nem is lelte meg újra tündéri asszonyát. Azóta bolyong a királyfi valahol Írország és Tündérsziget között, a nagy, szürke óceánon, szívében az asszony énekének édes emlékével.

Hozzászólások

hozzászólás