Virágvasárnap kezdte, kilenc hónap alatt eljutott a Bírák könyvéig, harminchat lapot írt tele a négyszáz lapból. Titkos vágya, hogy ünnephez kösse az elkészültét, jövő karácsonyig szeretné a teljes Bibliát lemásolni.

Van, aki hajót épít gyufaszálból, más babákat gyűjt a világ minden részéről. Esső Zoltánnak egészen különös hobbija van: Bibliát másol. Nem, nem a laptopon gépel, hanem kézírással rója papírra a sorokat, mint a középkori szerzetesek.  Napi átlagban egy oldalt ír meg négy óra alatt, de volt olyan hétvége, hogy húsz órát is írt. Ilyenkor teljesen kizárja a külvilágot, tömjénfüst és halk zene mellett elmélyed a szövegekben. Az Ószövetségből a Kivonulás könyve, az Újszövetségből pedig Pál apostol levelei állnak a szívéhez legközelebb.

Az Újszövetség marhabőr gerincet kapott, nyírfa borítással

Az Újszövetség marhabőr gerincet kapott, nyírfa borítással

Folyamatosan bennem a kíváncsiság, egyáltalán hogyan jutott ez eszébe, lemásolni a Bibliát?  Zircen, a ciszterciek között nőttem fel, valószínűleg a gyerekkor meghatározó élményei is hozzájárultak ahhoz, hogy megérjen bennem a gondolat: legyen egy olyan Bibliám, amelyet magam alkotottam.” Először tíz éve fogott másolásba, akkor 15 hónap alatt elkészült az Újszövetséggel. Épp megkérdezném, hány tollat használt el, Zoli máris mondja az adatokat: „Negyvenkilenc darab 0,5-ös, fekete zseléhegyű toll fogyott a másoláskor. Egy tollal ezerötszáz métert lehet megírni, addig nem fogy ki – utánanéztem a neten. Most is úgy csinálom, mint akkor, vagyis bespájzolom a tollakat, jó előre veszek négyet-ötöt, amikor az utolsóhoz érek, irány a papírbolt. A boltban régóta tudják, mihez kell ennyi. Már nem azt kérdezik, hogy mit, hanem hogy mennyit. Veszek feketét meg aranyat és ezüstöt. Az utóbbiakat a díszítésekhez, iniciálékhoz, azokat is saját kézzel rajzolom.”

Esső Zoltán huszonnyolc éve dolgozik műtősként a megyei kórházban, szabadidejében Bibliát másol

Esső Zoltán huszonnyolc éve dolgozik műtősként a megyei kórházban, szabadidejében Bibliát másol

„Az írás napszaktól független, az éjszaka általában nyugodtabb. Ha éjjel ügyelek a kórházban, és van elég kávé meg főleg időm, akkor írok. Meg persze otthon is. A család már megszokta ezt a ’bogaramat’, de vannak, akik csodapóknak tartanak. Amikor tíz éve lemásoltam az Újszövetséget, felajánlottam több helyre, de nem kellett senkinek. Azt hitték, viccelek. Így megtartottam magamnak, beköttettem, marhabőr gerincet kapott nyírfa borítással, ópergamen papírra írtam. Természetesen meg van szentelve, Nagy Károly atya, a Szent Mihály-bazilika apátkanonok plébánosa és Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg.”

Márfi Gyula veszprémi érsek tíz évvel ezelőtti gondolatai

Márfi Gyula veszprémi érsek tíz évvel ezelőtti gondolatai

A címben feltett kérdésre, hogy mire elég öt kiló, azaz négyszáz darab A/4-es műszaki karton, a válasz egy gyors számolás után rögtön ki is derül: egy oldalra négy bibliai oldalt tud átmásolni, így mind a négyszáz papír be sem telik, jut még hely az imáknak, zsoltároknak. Most az ezernyolcszáz oldalas Biblia 320. oldalánál tart, amikor befejezi, a Padányi iskolának ajándékozza.

Egy tollal ezerötszáz métert lehet megírni, addig nem fogy ki

Egy tollal ezerötszáz métert lehet megírni, addig nem fogy ki

Nem ismerek senki mást, akinek a könyvmásolás jelentené a kikapcsolódást. Azt is Bartuc Gabi barátnőmtől tudom, hogy Esterházy Péter egyetlen rajzlapra lemásolta az Iskola a határon című regényt, Ottlik iránti tiszteletből. Toll, papír és jó szem – Esső Zoltán azt mondja, mindössze ezekre volt szüksége, amikor elkezdte az írást. S hogy mi a célja? Semmi más, mint hite folyamatos elmélyítése.

Hozzászólások

hozzászólás