Kedves meghívásnak tettünk eleget: elmentünk a balatonszepezdi Szép kávézóba, ahol megnyílt az Art Natura festőiskola művésznövendékeinek a nyári festőkurzusán született munkáiból összeállított kiállítás.

Az eseménynek annyi a veszprémi vonatkozása, hogy az ArtNatura festőiskola két tagja is városunk lakója: Ványa Magdolna és S. Hontai Mária. A többiek: Szombathy Julianna, Turacsekné Varga Erzsébet, Tóth Erzsébet, Varga Judit, Vaskóné Gálfi Erzsébet és S. Bruck Teréz a Dunántúlon élnek. A hölgyek évente többször is találkoznak, hogy Bottyán Marianna festőművész értő vezetésével elmerüljenek a plein air, a szabadban való festés rejtelmeiben.

A csendes téli álmot alvó Balatonszepezden Varga Judit szervezte meg az adventvasárnap megnyílt kiállítást, amelynek a kávéház és galéria tulajdonosa, Andrónyi Ágnes nagy örömmel adott otthont.

A szabadidejükben alkotó hölgyek az évek során jó barátságba kerültek egymással, így teljesen természetes, hogy a csöppnyi kávézót betöltötte a rég nem látott barátok csevegésének zaja, de jól fogyott az ízletes sajt-, alma- és csokitorta, a finom kávé is.

Lassan a képek is a falakra kerültek, és Gulyás János tanár megnyitotta a minitárlatot:

Az ArtNatura festőiskola művésznövendékei tevékenyen nekiláttak, hogy megvalósítsák vágyaikat, hogy alkotó munkával tegyék szebbé, teljesebbé életüket. Az elhatározáson kívül a megvalósításhoz még három dolog kell: tehetség, szorgalom és olyan minták, példaképek, akik egyben tevékeny segítséget, eligazítást is tudnak nyújtani mind a művészi látásmód, mind a technikai megvalósítás rejtelmeiben. Olyan művésztanárra van szükségük, aki úgy képes szemléletet, tudást átadni, hogy közben nem nyomja el a kibontakozó személyiséget. Aki nem kliséket ad a kezükbe, hanem olyan képességekkel ruházza fel őket, melyek alkalmassá teszik arra, hogy idővel ki-ki megtalálja a maga hangját, sajátos, rá jellemző látásmódját. Bottyán Marianna művésznő rendelkezik ezekkel a művésztanári képességekkel. Léteznek jó festők és jó tanárok, de kevesen, akik mindkét tulajdonságnak, adottságnak a birtokában vannak. Ő ilyen. Boszorkányosan biztos szakmai tudás, magas művészi színvonal, megértő empátia, rugalmasság, kedves, partnerségre törekvő munkakapcsolat kiépítése, veleszületett kiváló didaktikai adottságok és kifogyhatatlannak tűnő életerő, munkaképesség, energikusság jellemzi. Ezzel egyben jellemeztem az általa öt éve alapított ArtNatura festőiskola munkáját is. A manapság gomba módra szaporodó „élményfestő” kurzusok és iskolák többségével szemben, melyek a gyors siker reményében sokszor csak festmények, fotók négy fal közti másolásával foglalkoztatják növendékeiket, az ArtNatura a természetben való festés plein air- es hagyományaira épülő, az országban szinte egyedülálló módon a természet valódi fény- és színviszonyainak megtapasztalásán alapuló szemlélettel dolgozik, többnapos kurzusok keretében bejárva hazánk különböző régióit, tájegységeit.

A kiállítás március 1-jéig, szombatonként és vasárnaponként a kávéház nyitvatartási idejében, 9-től 17 óráig látogatható, a képek pedig megvásárolhatók.

(A galéria bármelyik fotóra kattintva kinyílik.)

Hozzászólások

hozzászólás