Ismert magyar pincészetek különleges palackokat kínálnak a borok szerelmeseinek: a Bolyki, az Etyeki Kúria, a Gilvesy, a Konyári, a Luka és a Vylyan borászatok üvegeit autizmussal élő fiatalok rajzai díszítik. A limitált darabszámú palackok eladásából az autizmussal élőket segítő Autistic Art Alapítványt támogatja minden vásárló. Az alapítvány tíz, autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthont segít, melyek közül hatban egy különleges művészetterápiás programot is működtet. 

Ez az egyedülálló művészeti foglalkozás kapcsolja össze a dizájnt és a jótékonyságot: így jelenhetnek meg a palackokon látható rajzokból készült grafikák.

Az együttműködésben résztvevő hat borászat közös nevezője, a magas minőségű borok készítésén túl, a társadalmi felelősségvállalás hangsúlyos szerepe – mondta Nádasi András bormarketing-szakértő. – Az autizmussal élő fiatalok rajzai egyediséget, egyéniséget kölcsönöznek a boroknak. Egy ilyen palack baráti, családi körben való felbontása, ismerve nem csak a bor, hanem a címke készítőjének történetét is, még különlegesebbé, emelkedettebbé teszi az élményt.

A kutatások szerint, mára minden 68. ember autizmussal él – tette hozzá Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője. Ez a leggyorsabban növekvő fogyatékosságok egyike. Az autisták közül sokan nem képesek önálló életvitelre. Őket segítik a lakóotthonok, melyek folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak.

Az Autistic Art Alapítvány

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat tíz, autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program tart művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Forrás: vincemagazin.hu

Hozzászólások

hozzászólás