Beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket az, hogy pár évvel ezelőtt átszervezte az intézmények működtetési feladatait az önkormányzat – erre kíváncsi Gerstmár Ferenc. A fideszes városvezetés az átalakítástól több százmillió forintos megtakarítást várt. Az iskolák állami kézbe kerülése viszont most új helyzetet teremtett.

Az LMP önkormányzati képviselője az ügyben interpellációt nyújt be a polgármesterhez a januári közgyűlésen. Emlékeztetett, a városvezetés 2012 őszén döntött úgy, bevezetik az összevont intézményirányítási modellt 2013-től. Ekkor hozták létre az egységes, új szolgáltatóközpontot, az Intézményi Szolgáltató Szervezetet (ISZSZ, azóta Veinszol), és ugyanekkor bővítették a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. feladatait. Akkor az önkormányzat hosszabb távon több százmillió forint megtakarítást várt a működtetés terén ettől a lépéstől.

Gerstmár Ferenc arra is kitért, a decemberi közgyűlésen hagyták jóvá a Veszprémi Tankerületi Központtal kötendő megállapodást, amelyre az iskolák állam kézbe kerülése miatt volt szükség, ezentúl a működtetést is ők biztosítják. Azonban az önkormányzat fenntartásában megmaradó, például szociális és kulturális intézmények esetében továbbra is a VKSZ Zrt. látja el.

A képviselő arra kíváncsi, elképzelhető-e, hogy az említett cégek és szervezetek által ellátott feladatok visszakerüljenek az intézményekhez, és azt is tudakolja a polgármestertől, milyen mérleggel zárulhat a négy évvel ezelőtt bevezetett rendszer működése.

Úgy véli, szükséges lenne megvizsgálni az átszervezés eredményességét, és aztán határozni az esetleges változtatásokról. Hozzátette, általánosságban az intézményvezetők jellemzően felelősségteljes és gyorsabb döntéseket képesek hozni, ha megvan erre a jogkörük.

drahos

Hozzászólások

hozzászólás