Az állatkert kárpáti hiúzpárja szaporulattal örvendeztette meg az állatkertészeket és a látogatókat.

A nőstény kárpáti hiúz körülbelül 70 napos vemhességet követően május 30-án adott életet három kölykének, és nagy gonddal, odafigyeléssel neveli azokat. A kis hiúzok egyéves korukban válnak önállóvá, egészen addig anyjuk gondoskodik róluk.

A kárpáti hiúz Európa legnagyobb macskaféléje, de egyedszáma élőhelyének szűkülése, valamint a vadászat miatt nagymértékben lecsökkent. Magyarországon az utóbbi években az Északi-középhegység területén figyeltek meg hiúznyomokat, ami azt bizonyítja, hogy ez a ritka állat ismét megtalálható hazánkban.

A hiúz kerüli az embert, éjszakai életmódot folytat, és fejlett érzékszervei segítségével ügyesen vadászik.

Az állatkert részt vesz az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentő programjában (ESB). Ennek keretében került az az értékes génállományú kárpáti hiúzpár Veszprémbe, amelynek köszönhetően megszületett a két hím és egy nőstény hiúzcsemete.

A játékos kölykök szépen cseperednek, a látogatók már megtekinthetik őket a fejes-völgyi területen található kifutójukban.

Hozzászólások

hozzászólás