A magyar költészet napján, április 11-én a város több pontján is találkozhatnak verskedvelőkkel a veszprémiek, sőt, maguk is elmondhatják kedvenc versüket egy-egy helyszínen.

Lássuk a kínálatot!

Városi programok

Az Agóra színháztermében 9.30-tól Meglepetés e költemény címmel rendhagyó irodalomóra kezdődik Lohonyai Zoltán dalköltővel, valamint Rábai Zsanett és Felföldi Gábor versmondókkal. A műsor elsősorban József Attila és Petőfi Sándor munkásságára fókuszál, de játékos formában a magyar költészet több gyöngyszeme is szerepet kap. (Csak regisztrált iskolai osztályok számára.)

A Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában 10-től 18 óráig várják szereplésre és (nem utolsó sorban) ingyenes színházjegyre vágyó közönséget a Fizessen verssel színházjegyért a magyar költészet napján! akciójuk keretében.

A Versbusz feliratú helyi járatos autóbuszokon szinte egész nap (10-től 17 óráig) a helyi iskolák magyartanárainak legkedvesebb verseit szavalják el a Veszprémi Petőfi Színház színművészei és fiatal tehetségei.

A Kossuth utcán 16.15-kor kezdődik egy szabadtéri akció a Művészetek Háza Veszprém és az Odalökött Költészet (Slam Poetry – Veszprém) közös szervezésében. A szervezők Verset a falra címmel zenével, tánccal és versekkel várják az érdeklődőket. A rendezők által a helyszínre juttatott és ott vándoroltatott felületre hozott, fejben kigondolt, emlékezetből felidézett verseket, költemények részleteit lehet felírni, felragasztani.

AVKK Gyulafirátóti Művelődési Házban 17 órakor Battyányi-Nagy Annamária, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja tart verses-énekes előadást, majd dr. Burai Gézáné nyugalmazott művelődésiház-igazgató, a Magyar Kultúra Lovagja megnyitja Józsvainé Kislőrincz Edit Lelkem rezdülései című akvarellkiállítását.

A Hangvilla nagytermében 19-kor kezdődik a Makám zenekar koncertje Ady Endre halálának 100. évfordulója tiszteletére A föl-földobott kő címmel. A Makám a világzene legrégibb képviselőinek egyike, a zenekar pályafutását több mint húsz album fémjelzi. Zenei korszakain átível a tradíció és modernitás, kelet és nyugat, a kollektív és individuális kettőssége. Hangzásvilágát a távoli kultúrák népi hangszereinek és a tradicionális európai hangszereknek az együtthangzása tették egyedivé. Repertoárjukat Weöres Sándor, Nagy László, Sík Sándor verseinek megzenésítései gazdagítják. Ady Endre halálának 100. évfordulóján önálló műsorral tisztelegnek a költő géniusza előtt. Jegyár: 1500 forint.

Töltsünk egy egész napot a vers jegyében az Utas és holdvilág Antikváriumban!

Az Utas és holdvilág Antikváriumban reggel kilenctől délután ötig bárki elmondhatja, felolvashatja kedvenc versét, ezután pedig beszélgetés lesz a magyar költészet napjáról, amelyen közreműködnek a Slam Poetry Veszprém tagjai, valamint Fébert Fanni Adina előadóművész, zeneszerző és Benyovszky Pál Márton versmondó.

A Józan Ész Társaság is ünnepel

A Józan Ész Társaság is megemlékezik a magyar költészet napjáról József Attila születésnapján, Ady Endre halálának centenáriumi évében. A társaság arra kéri a verskedvelőket, hogy az Eötvös Károly Megyei Könyvtár (Komakút tér 3.) főbejárata előtti amfiteátrum lépcsőin állva szavalják el kedvenc költeményeiket, vagy saját versüket!

Hozzászólások

hozzászólás