Heti összefoglalónkban a Mi Hazánk Mozgalom demonstrációjáról, a Balaton-felvidéki földbizniszről, a rövidített munkaidő állami támogatásáról, az újabb nemzeti konzultációról, az európai újjáépítési tervről és az indiai helyzetről ajánlunk olvasnivalót.

Bár a koronavírus-járvány miatt a rendőrség előzetesen betiltotta a „kegyeleti megemlékezésnek” nevezett gyülekezést, a Mi Hazánk Mozgalom mégis megtartotta azt. A szervezők felhívására a résztvevők az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete előtt gyűltek össze, hogy a Deák téri gyilkosság után tiltakozzanak a bűnözés ellen.

A hirdetőtábláról tudták meg Balaton-felvidéki tulajdonosok, hogy szemet vetettek a földjeikre. Monostorapáti polgármestere keresett meg több környékbeli tulajdonost, miután gyanús lett neki, hogy az aláírásuk nem szerepel a kifüggesztett szerződéseken.

Valószínűleg több ezer, de inkább több tízezer munkahelybe került, hogy későn jött a magyar kurzarbeit, azaz a rövidített munkaidő állami támogatása. Sok cég ugyanis már azelőtt megkezdte a leépítéseket, hogy a kormány bevezette volna A veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról címmel megjelent, a munkahelyek megóvását célzó programját, ami ráadásul első körben teljesen használhatatlan volt. Érdemes először megnézni, hogy mi is van ebben a jogszabályban.

Itt az ideje, hogy bevessék a nemzeti konzultáció eszközét – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában péntek reggel.

A mostani a koronavírus-járványról, illetve a gazdaság újraindításáról fog szólni, hogy milyen intézkedéseket hagyjanak érvényben és milyen újakat vezessenek be.

Készül az európai újjáépítési terv. A legnagyobb feladat a fukar négyek meggyőzése lesz. Ausztria, Hollandia, Dánia és Svédország ellenzi a közös adósság tervét. A korábbi finn miniszterelnök azonban biztos abban, hogy megegyeznek majd.

Egyszerre sújtja járvány, hőség és sáskajárás Indiát. Az ország legnagyobb állama, Rádzsasztán sivatagos területein ötven fokot mértek.

 

Hozzászólások

hozzászólás